Ugyan a magyar kormány fontosnak tartja Szerbia csatlakozását. Aleksandar Vučić szerb államfő és Orbán Viktor magyar kormányfő jelenleg jó kapcsolatokat ápol. De egyikük sem állandó. Ha mennek, kérdéses mi lesz a jó kapcsolatból. Ha Belgrád Uniós tag lenne csökkenne egy euroszkeptikus oroszbarát szerb vezetés mozgásköre. Meg kell mutatni, hogy megéri Koszovóról lemondani és Európához csatlakozni. Tisztelni kell a szerbeket és éreztetni velük, hogy Európa részei. Ezeket a tényeket a brüsszeli elit úgy látszik nem ismeri fel.

Elfelejtik, hogy a szerbeknek van alternatívájuk: Oroszország. Ugyan gazdaságilag Európa ígéretesebb. De a szerb – orosz szláv barátság erősebb lehet a racionalitásnál. Ha Európa nem lép, elutasító marad, Moszkva hídfőállást fog építeni a Balkánon. Az pedig nem lehet érdeke Európának, hogy Moszkva Schengen határánál legyen. Komoly probléma válhat egy nyíltan Oroszország mellett elkötelezett Szerbiából. Egy ilyen jövőbeli forgatókönyv katasztrófához vezethetne. Az országot körül öleli a NATO és az EU. A régióban a légkör feszültté válna. Egy konfliktus lehetősége exponenciálisán megnőne.

A probléma, hogy az uniós politikai elit egyre kevésbé lát pragmatikusan. Teret nyer az ideologikus gondolkodás. Való igaz a szerb médiaszabadság minősége felvet kérdéseket. Fontosak az emberi jogok, azonban nem lehet érdeket érvényesíteni, ha folyamatosan szankcionál Európa. Eközben az Unió nyugati fele attól fél, hogy elveszti jelentőségét. Magyarország és Lengyelország szövetsége veszélyessé vált az elit számára. Újabb „keleti mentalitású” országok az utóbbiakat erősítenék. Ez a félelem viszont veszélybe sodorhatja az Unió egészének biztonságát. Moszkva Belgrád kapujában van. Ha Brüsszel nem lép időben komoly veszély születhet az Unió déli határán.

Címkék: