Az MCC Média Iskola blogja
társadalom és politika
társadalom és politika
– Beszélgetés Kiss Noémivel, kortárs íróval, egykori élsportolóval
A botránnyal végződött pályafutású edző, Turi György. Tetteit és bántalmazásait a Magyar Úszó Szövetség bizottsága vizsgálta, az edző a legtöbb vádat tagadta. Kiss Noémi, egykori úszótanítvány érzései komplexek Turi iránt.
2022. 01. 21.
2021. 12. 16.
Szerző: Genda Noémi
Fogyasztói társadalmunkban mindenki eladni akar. Hangzatos szlogenek, vonzó üzenetek árasztanak el minket nap, mint nap. Hogyan tud ebből a zajból kilépni az egyház és hatékonyan kommunikálni? Megtudja eközben őrizni az önazonosságát? Balog Zoltánnal, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Egyházkerületének püspökével, korábbi emberi erőforrások miniszterével beszélgettünk ezekről a kérdésekről.
2021. 12. 04.
Szerző: Dukai Kinga
„Csöves és hajléktalan között különbség van. A csövesek kannásborral dülöngélnek és kéregetnek, ezt lehet látni a fél belvárosban.” – így fogalmaz az 58 éves Sztruhár Árpád, aki a Máltai Szeretetszolgálat Miklós utcai Integrált Hajléktalanellátó Központjának bentlakója. Árpád a szekrényéhez igyekszik és rövid keresgélés után egy köteg lapot húz elő. Általa írt novellák, versek, bohózatok tömkelegét rejtik a papírlapok, legfelül pedig a 2018-as „A boldogság kék madara” című irodalmi pályázat különdíjas oklevele díszeleg. Sztruhár Árpád: Egy család élete.
2021. 11. 28.
Szerző: Szuromi Benedek
Hatalmas diákhitelek és véleménydiktatúra, így jellemzik az Egyesült Államok egyetemi világának problémáit az új University of Austin egyetem alapítói. Egy egyetem, aminek célja liberális elvek mentén ellensúlyt képezni az akadémiai rendszerben. A nem régen elindult egyetemnek sok kihívással kell megküzdenie ahhoz, hogy végig vigye a célját, míg az akadémiai világ megosztott az új egyetem kapcsán.
2021. 11. 22.
Napjainkban az egyházak lélekszáma rohamosan csökken, a fiatalok egyre kevésbé gyakorolják a hitet, a hagyományos kommunikációs csatornák pedig elavultak. Milyen eszközöket érdemes használnia egy egyháznak ebben a helyzetben, hogy megszólítsa a híveket? Erről Fabinyi Tamást, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökét kérdeztük.
Több százezer fiatal életében először fog szavazni az áprilisi országgyűlési választásokon. Sokuk keveset tud a különböző pártokról. De mi történik akkor, amikor egy fiatal a nyakába veszi a várost és megpróbál személyesen információt szerezni? Erre tettünk kísérletet.
2021. 08. 30.
Szerző: Dukai Kinga
Nagyságrendileg 100.000 ember él ma Magyarországon, aki több-kevesebb ideig állami szakellátásban nevelkedett. Kevés embernek kell jobban küzdeni az életben, mint nekik. Kevés hivatás megterhelőbb és bonyolultabb, mint azoknak a szakembereké, akik nekik próbálnak segíteni. Három személyes történetben belepillantunk mindkét oldal világába.
2021. 06. 23.
A vonat zúgása nem elég erős, hogy elnyomja a gyerekek sírását a vagonban. Az „elítéltek” mind nők, a férfiakat az állatok között utaztatják. A földön ülnek, és vigasztalják gyermekeiket. Azt mondják nekik, nem lesz baj. Nem tudják, hova viszik őket. Azt sem, hogy miért. Mondták: háborús bűnük van. Hogy hogyan, az rejtély, hiszen falujukból még soha nem tették ki a lábukat. Otthonukat, az egész életüket ellopták tőlük. Remegő kezükben egy kék lapot szorongatnak.
2021. 05. 19.
Szerző: Kovács Anna
A május 6-i skót választások okán ismét napfényre került a függetlenség kérdése. Miért is támogatja a skót társadalom jelentős része a függetlenséget? Egyáltalán megvalósítható lenne-e egy valóban független Skócia?
2021. 04. 28.
Szerző: Genda Noémi
„Az Üllői úton teljesen leomolva, megroskadva állnak a házak. Az út le van zárva, a tömeg visz magával. A földre nézve orosz katonák hulláját látom, pormésszel fehérre szórva. Át kell rajtuk lépni. A tankok mellett feketére égett katonák holttestei hevernek. Az első halottak, amiket életemben láttam.” - Jeszenszky Géza gyermekkori emlékei. Az Antall-kormány külügyminiszterének munkásságát sokan ismerik. De egyszer ő is gyermek volt. Erről az időszakról kérdeztük.