Izraelben az ortodox politikai pártok egyre nagyobb befolyást szereznek. Ez nem csoda, hiszen a szavazótáboruk is egyre nő. Az ortodox családokban átlagosan hét gyermeket vállalnak” -mondta Tom Zviv. Hét gyermek egy jóléti államban nem gyakori, azonban az ortodox zsidók különös okok miatt ezt megengedhetik maguknak.

A zsidóság ezen része nem dolgozik. Nem tanulnak matematikát, pénzügyeket, sem angolt az iskoláikban. Életüket a tóra tanulmányozásának szentelik. Fenntartásukat az állam és különböző alapítványok látják el” -fejtette ki a Tom Zviv.

A szakértő elmondta, hogy az államalapító David Ben-Gurion nem ezt akarta elérni. Azt hitte, hogy az ortodox szokások megmaradnak színes foltként az izraeli társadalomban, de nem fognak jelentős szerepet játszani a jövőben. Ehhez képest a populáció egy komoly hányadát teszik ki napjainkban, amivel komoly politikai erőt képviselnek.

A cionisták, akik a zsidó állam gyarapításáért küzdenek, akadályként látják az ortodox életvitelt. Nem csatlakoznak a hadsereghez, ami kritikus fontosságú az ország működésének szempontjából. Nem akarnak a nőkkel együtt szolgálni. Mindenkinek kötelező bevonulni több mint 2 évre a fegyveres erőkbe, kivéve az ortodoxokat. A hadköteles kor elérésekor gyakran már két gyermekük is van, ami tovább nehezítené a szolgálatot. Életüket abszolút a tóra határozza meg, ha abban valami tiltva van, az úgy is marad” -elemezte a szakember.

Az ortodox-cionista ellentétnek ideológiai alapja is van. Az ortodoxok szerint a zsidó állam megalapítására kizárólag a messiás eljövetele után kerülhetne sor. Így az ország létrejötte számukra nehezen fogadható el. Ezzel szemben a cionisták nem vetik meg a tóra tanulmányozását, de szükségesnek tartják a nemzet fejlesztését is.

Érdekes kérdés, hogy mégis mit lehetne kezdeni a problémával. Adott egy társadalmi réteg, ami nem dolgozik és nem járul hozzá az országunk fejlődéséhez. A helyzetet kezelni az oktatás és a családi támogatások megreformálásával lehetne. Ha kötelezővé tennék az angol és matematika oktatást az ortodox iskolákban, akkor az már segíthetne. A támogatásokat idáig a nemrég újraválasztott miniszterelnök, Benjamin Netanyahu változtatta meg egyedül. Ma már nem jár minden egyes gyermek után azonos mennyiségű állami pénz. Ennek a következménye, hogy az ortodox családanyáknak dolgozniuk kell” -mondta Tom Zviv.

Az ortodoxok térnyerésétől az elismert, magyar származású izraeli újságíró, Shimon Shiffer is tart:

„Radikálisabb nézeteket vallanak, mint az átlag. Nem járulnak hozzá a nemzetünk fejlődéséhez és mindeközben hatalmas összeget emészt fel az eltartásuk. Számuk meredeken nő, nem lesz jó vége ennek”.

Azonban az ortodoxok fontosnak tekintik a szerepüket a társadalomban. Joshua, egy 23 éves ortodox zsidó fiatal szerint a probléma nem annyira komoly, mint ahogy azt sokan lefestik.

Persze van harag a két csoport között, de képesek vagyunk megélni egymás mellett. Mindenki tisztában van vele, hogy a tóra fontos. Ezt senki nem vitatja. Ha nem tartanák a nemzetünk komoly részének, akkor nem fizetne senki minket, hogy életünket a tanulmányozásának vessük alá. De az összes vita után mindenki rájön a lényegre: zsidók vagyunk és a fontos az, hogy szeressük egymást”.