Fidesz: “Zsebre megy a játék”

Egyszerű a válasz: Zsebre megy a játék - válaszolta Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy 2022-ben miért az újra lassan 12 éve kormányzó Fidesz-KDNP-re szavazzunk. Miután a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez nem jutottunk be interjúra, ifjú névrokonával Gulyás Gergely, első kerületi önkormányzati képviselővel készítettük el egyetlen kérdésből álló interjúnkat. 

Egy olasz város hangulatát idéző első kerületi utcában találkozom a Fidesz fiatal képviselőjével. A frissen felújított irodában nyüzsgés fogad, a közösségi tér minden egyes szegletén vagy beszélgetések, vagy éppen előkészületek zajlanak. 

Gulyás Gergő Kristóf  nagy határozottsággal ül le velem beszélgetni. Nem aprózza el, azonnal a távlatok ismertetésével kezd. „A rendszerváltás óta a gazdaság jobban teljesít, mint valaha. Ehhez egy stabil és jól működő kormányra van szükség, amely felelős módon gazdálkodik az adófizetők pénzével.” 

A Fidesz-KDNP lenne ez? – kérdezem. “Igen, azt látjuk, hogy a jobboldali kormány erre képes, míg a baloldal erre képtelen volt.”

Gulyás kis hatásszünetet követően sorolni kezdi a baloldali kormány vélt vagy valós bűneit. “Munkát terhelő adók folyamatos emelése, segély alapú társadalom, a külföldi érdekeket kiszolgáló gazdaság, pénzügyi összeomlás.”

“Ezzel szemben ma dinamikusan nő a gazdaság, csökkenek az adók, nőnek a családtámogatások, a nyugdíjak.”

Majd Gulyás egy igen egyszerű mondatot emel ki: 

“Ha valaki bizonytalan abban, hogy kire szavazzon, én csak annyit mondok, hallgasson a józan paraszti eszére, mert zsebre megy a játék.”

Mindenki Magyarországa Mozgalom: "Sárdobálás, az mindig lesz"

A Móricz az elmúlt hetekben mintha közéleti küzdőtérré vált volna: aktivisták és politikusok váltották egymást a körtéren. Ezért nem meglepő, hogy Márki-Zay Péter, hódmezővásárhelyi polgármester és miniszterelnök-jelölt aspiráns is ide szervezte országos turnéjának budapesti állomását. A politikust fiatalok gyűrűjében sikerül elcsípnem.

Arra a kérdésre, hogy mit tanácsol az elsőválasztó fiataloknak, tömör válasz érkezik: menjenek el szavazni. Mindkét választásra - teszi hozzá - mert ha ő győzedelmeskedik, áprilisban már lehet olyan szavazatot leadni, amivel az ország sorsa megváltoztatható.

Felmerül bennem a kérdés: ez burkolt kritika lenne a DK-s Dobrevvel szemben? Mielőtt azonban szóra nyithatnám a számat, Márki-Zay a programjának ismertetésébe kezd: "Ha nem lehet többé szabadon lopni ebben az országban, akkor sokkal tisztességesebb lesz a politika. Ha nem lehet csalni, hazudni, sárdobálni... illetve sárdobálás mindig lesz, azt nem lehet elkerülni" - mondja elgondolkodva. A kizökkenés csupán egy pillanatig tart, a hódmezővásárhelyi polgármester már folytatja is ott, ahol abbahagyta. A körülöttünk álló fiatalok azonban kezdenek türelmetlenné válni - úgy érzem, inkább szelfizni szeretnének, nem beszédet hallgatni. Átengedem nekik a terepet: elköszönök. 

Demokratikus Koalíció: “Vigyen magával esernyőt”

Pest egyik forgalmas részén,  a Lehel téri piactól nem messze rejtőzik a DK fővárosi ügyfélszolgálata. A pártiroda nem hivalkodik. Néhány, az épület körül reménytelenül megtett kör után ukrán fiatalok csoportjába botlom. Épp útbaigazítást kérnek egy biztonsági őrtől, így követem példájukat. Az úr megnyugtat, jó helyen járok. Az irodaházba irányít, ahol némi keresgélés után megtalálom a parányi "pártközpontot".

Az íróasztalok mögött egy-egy kedves, nyugdíjaskorú hölgy fogad. Mindkettejük asztalát Dobrev Klára fekete-fehér, nyomtatott portréja díszíti. 

Az egyik hölgy épp telefonál, így társához fordulok tanácsért. “Vívódom. Nagyon tetszenek "Feri" facebookos üzenetei, de nehéz a döntés. Első szavazóként, bizonytalan diákként mégis kire adjam a voksomat?” A néni megértő, a párt programjáról kezd mesélni.

"Fiatalok, egészségügy….és a fiatalok! Nagyon fontosak! Persze a pedofiltörvényt is vissza kell vonni! Minden jogszerűtlen törvényt vissza fogunk vonni!”

Tovább érdeklődöm. Mire számíthatunk, ha Dobrev Klára lesz a miniszterelnök? Kis gondolkodás után felvázolja, hogy most nincsenek pártprogramok. Együtt fognak dolgozni azon, hogy a Fidesz intézkedéseit eltöröljék. Az egészségügy újra az önkormányzatokhoz kerüljön, az egyetemek az államhoz. Kérdésemre, hogy miért rossz nekünk diákként, hogy alapítványi kézben vannak a felsőoktatási intézmények, szűkszavú választ kapok. "Mert a saját bandájukat ültetik oda." 

Aggódva vetem fel, hogy immár a Jobbik is az összefogás része. Elmondom, hogy zavar, hogy ők is hatalmat kaphatnak. Mint kiderül, őket is. Együttérzően suttogja nekem a hölgy, hogy ő sem szereti "ám" a Jobbikot, de ez az ár! "Ezt csak így lehet!"

A hölgyek furcsállni kezdik a kitartó érdeklődésemet, de azt még szeretném megtudni, hogy mi a különbség a Momentum és a DK között. 

"A különbség az, hogy a Momentum fiatalos. A DK meg inkább az időseknek való." 

Indulás előtt megnyugtatom őket. Még most a szavazópontra megyek. 

"Akkor vigyen magával esernyőt!"- hangzik a búcsú. 

Magyar Kétfarkú Kutya Párt: “Örök élet, időjárás reform”

 A Magyar Kétfarkú Kutyapárt egy különleges, és a többi párthoz nem fogható élményt nyújt. Pártirodájuk nincsen, csupán „titkos bázisuk, ahonnan a háttérből az egész világot irányítják”, legalábbis elmondásuk szerint. Ez egy viccpárt. Egy olyan viccpárt, amire 4 évente több tízezren szavaznak,  és melynek fő programja abból áll, hogy szavazóinak ingyen sört és örök életet ígér.

Az MKKP zuglói irodája olyan, mint egy fanshop: bögréket, kulcstartókat, pólókat lehet venni, amin a magyar politikát kifigurázó, vagy éppen a csillagokat is odaígérő szövegek vannak. A párt a helyi képviselő szerint valódi, a 2022-es választáson indulnak is, bár az előválasztásba nem csatlakoztak be.

Miért érdemes egy viccpártra szavazni? - kérdezem. “Az egy nagyon jó kérdés, hogy miért.  Én azt mondanám, azért amiket csinálunk.” - érkezik a válasz. 

Ilyen lehet például a „városfelújítás” ahol különféle padokat festenek szivárványszínűre, vagy SZFE-maszkban növényeket ültetnek olyan helyekre a parkokban, ahol még fűcsomó sincs. Kifigurázzák az egész politikai rendszert, a pártpolitikai programokat, mondva: Miután megnyerték a választást egészségügyi programjuk segítségével garantálják az örök életet a teljes lakosság számára. Emellett „Időjárás-reformot” hajtanak végre, aminek eredményeképpen nyáron kellemesen hűvös, télen pont tökéletes karácsonyi időjárásra lehet majd számítani. 

Momentum Mozgalom: “Az utolsó pillanatos szavazók, azokat szeretjük”

A Móriczon a Momentum lila, egyszemélyes pultja üresen áll, oldaláról Orosz Anna mosolyog, a párt képviselőjelöltje. Feltűnően téblábolok az emelvény körül, bele-bele olvasok a kihelyezett szóróanyagokba, egészen addig, amíg oda nem érkezik hozzám egy „civilbe” öltözött, középkorú nő. Fején szemüvegre felvett napszemüveg, kezében a választáshoz szükséges papírok. „Választani jött?” – kérdezi lelkesen, én meg kénytelen vagyok elmondani, hogy még mindig üldöz ez a fránya döntésképtelenség. „Haaajjajaj, az utolsó pillanatos szavazók, na, azokat szeretjük” mondja és elnézően nevet. 

Kérdezem, hogy a párt képviseletében van-e itt. „Nem, nem, én civil vagyok”, jön a válasz. Tíz perc csevej után azért kiderül, hogy merre húz az a bizonyos szív és Orosz Annára terelődik a szó. „Tudja, itt él a kerületben, itt is dolgozik. Ismeri az embereket, ismeri a körülményeket. A barátnőmék egyik jelöltje olyan volt, hogy ha valami gond adódott, írtak neki egy emailt és 24 órán belül válaszolt. Na, Orosz Anna is ilyen”. 

Nekem is van egy problémám, gondolom. Nagyon nehéz a bevásárlótáska a kezemben. Hazamegyek.

Igen Szolidaritás Magyarorszégért Mozgalom: “Olyan mint a görögdinnye”

Elképzelhető, hogy az  olvasó eddig nem is tudta, hogy létezik egy ilyen párt. A volt MSZP-s politikus és pártelnök jelölt Szanyi Tibor vezette mozgalom mindössze egy éves. Az Igen Szolidaritás- saját állítása szerint -  klasszikusan baloldali és szocialista, de a környezetvédelem sem áll távol tőle: Szanyi szerint pártja egy “sajátos görögdinnye”: kívül zöld, belül piros.

Az ISZOMM weboldalán nem szerepel iroda, helyette van egy email cím. Írok nekik, azonnal jön válasz. Időpontot egyeztetünk egy telefonos beszélgetésre. A párt koordinátora előzékenyen felajánlja, hogy ő hív engem. Érzem, fontos vagyok. “Nekünk az a 4,5 millió ember a célcsoportunk, akik bérből és fizetésből élnek”- mondja a telefonban. Központi elem a párt programjában a “250.000 forintos nettó minimálbér” illetve a nyugdíjemelés. Megpróbálom elnyomni a fejemben állomásozó kisördög hangját, ami azt kérdezgeti, hogy ez gazdaságilag mégis hogyan kivitelezhető. Búcsúzóul beszélgetőpartnerem megígéri, hogy felír a párt levelezőlistájára. “Szívesen látjuk az eseményeinken is”- mondja.

Párbeszéd Magyarországért: “Alapvetően nem baj, ha konzervatív az ember”

Karácsony Gergely bár visszalépett, nem lehet azt mondani róla, hogy nem próbálta meggyőzni az embereket.

Jóindulatú, enyhén erőltetett jókedvével és világoskék tekintetével megfogta a tömegeket, 1111még velem is szóba állt az előválasztás első fordulója alatt. Programját bár fáradtan, de lelkesen vázolta fel. “A legfontosabb kérdések a romák és nem romák közötti különbség, az alacsony keresetűek és szupergazdagok közötti különbség, a vidékiek és a Budapestiek közötti különbség, és a fiatalok és idősek közötti különbség.”- mondta. Arra, hogy ezeket az évszázados problémákat mennyi idő alatt oldaná meg, nem tért ki. Megemlítettem, hogy a közvélekedés szerint az idősek a konzervatív oldal felé húznak, a fiatalok pedig kevésbé. Meg kell-e ezt egyáltalán oldani?

“Önmagában az nem probléma, hogy az idősebbek a konzervatívabbak” - mondta, majd a kijelentést gyorsan javította. “Helyesbítek: önmagában az nem probléma, hogy a korosztályok ellentmondanak egymásnak”.

Hát akkor ezt megbeszéltük.

Jobbik: Hova mentek, hol vannak?

Budapest utcáit járva három, különböző helyen lévő jobbikos irodát is felkeresek. Az egyik teljesen bezárt, a másik átmenetileg zárva tart, bár erről a Google még nem tud: ott az áll, hogy jelenleg nyitva. Az utolsó pedig csak telefonos egyeztetés után nyílik meg a járókelők számára, bár a lepukkant, omladozó falú irodahelyiség amúgy sem nyújt túl csalogató látványt.

Győrben járva újra próbát teszek: itt egy kiadó üzlethelyiség áll a google maps-en fellelhető jobbikos iroda helyén. Később találok egy másik irodát, de ez is zárva. Igaz, hogy vasárnap van. Vagy lehet, hogy kiszaladtak párizsit venni?

A jelek szerint a Jobbik néppárt létére nehezen található az átlagember számára. Médiapártként viszont mintha mindehol ott lenne: Jakab Péter az elmúlt hetekben minden címlapon szerepelt, egészen addig, amíg ki nem esett. Talán mégiscsak ki kellene nyitni ezeket az irodákat.

Címkék: